sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Isabella-huivi

Tehtyäni yhden bombom-huivin neulomalla mietiskelin useammankin kerran, kuinka tätä lankaa voisi käyttää jotenkin erilailla kuin vain neulomalla tai virkkaamalla yhtenäistä pintaa. Halusin tehdä langalla jotakin erilaista ja päädyin kokeilemaan bombom-lankaa makrameehen ja virkkaukseen - syntyi Isabella-huivi.

Isabella-huivi (pieni hartiahuivi)
Isabella-nimi huiville tulee samannimisestä makrameesolmusta nimeltään Isabellan solmu, jota olen käyttänyt bombom-langan solminnassa. Koska pelkkä makramee-huivi olisi ollut kovin harva, virkkasin huiville normaaleja pylväitä käyttäen vihreästä Novitan Tennessee-langasta taustan. Makramee-huivin kiinnitin taustahuiviin virkkaamalla reunoistaan.

Isabella-huivi levitettynä

Hyödyntämällä bombom-langan lankaosuutta makrameesolmuihin bombomit muodostavat yhtenäisen kuviopinnan, joka tulee mielestäni hyvin esille virkattua taustaa vasten. Taustan väriä ja rakennetta vaihtamalla huivin tyyliä saa muutettua helposti.

Lähikuva huivista
Bombom-lankaa tämän huivin tekemiseen meni alle yksi kerä (alle 100 g). Samoin taustaan riitti yksi vajaa jämälankakerä Novitan Tennessee-lankaa (alle 100 g). Tosin mainittakoon, että tämä huivi on melko pieni kooltaan ja lähinnä tarkoitettu käytettäväksi hartiahuivin ja kaulaliinan yhdistelmänä.

Tällä tavoin valmistaen saisi aikaan varmasti myös näyttävän pontson yhdistämällä kaksi huivikappaletta yhteen eli laitetaanpa sellainen työlistalle odottelemaan toteutusta.

Makramee-solmeilu on minulle hyvin vanha tuttavuus usean vuoden takaa ja oli hauska palata sen pariin pitkän ajan jälkeen. Haluan kokeilla jossain vaiheessa myös fransu-solmeilua, joka on vanha tunnettu suomalainen käsityömuoto.

Mikäli et ole aikaisemmin tehnyt makramee-solmeilua voi bombom-langan työstäminen olla haastavaa, koska lanka ei solju lankalenkeistä helposti läpi. Suosittelenkin, että mikäli haluat solmeilla bombom-langalla niin harjoittele ensin tavallisella langalla solmun tekemistä. Kun olet oppinut solmun, käy sen tekeminen helpommin myös bombom-langasta. Bombomit on kirjaimellisesti autettava ja työnnettävä lankalenkeistä läpi varoen käyttämästä silti liikaa voimaa, jotta lanka ei vaurioidu.

Oheisena vielä kuvasarja ohjeineen Isabellan solmun tekemisestä:


Valmis Isabellan solmu

Lähtötilanne:
Vasemman puoleinen lanka kulkee oikeanpuoleisen lankalenkin ylitse. Huomaathan muodostaa lankalenkin oikeanpuoleisella langalla siten, että oikeanpuoleinen lanka kulkee itsensä alitse muodostaessaan lankalenkin.


Vasemman puoleinen lanka viedään oikeanpuoleisen langan alitse ensimmäistä pujotusta varten.
 

Ensimmäinen pujotus:
Vasemmanpuoleinen lanka pujotetaan oikeanpuoleisen langan ja vasemmanpuoleisen langan muodostaman lankalenkin ylälohkosta läpi siten, että vasemmanpuoleinen lanka tulee päällimmäiseksi. Kuvassa tilanne, jossa vielä yksi bombom pujottamatta lankalenkistä läpi.
Toinen pujotus:
Vasen lanka viedään vasemman- ja oikeanpuoleisen langan muodostaman lankalenkin alalohkosta lävitse. Seuraavaksi solmu siirretään oikeaan kohtaansa.
  
Älä kiristä solmua vielä vaan pidä langat löysinä ja kuljeta solmu langoista vetäen oikeaan kohtaansa eli mahdollisimman keskelle lankoja.

Viimeinen vaihe:
 Langat kiristetään lopullisesti siten, että solmu tulee keskelle ja langat bombomeihin ovat yhtä pitkät. Solmua on hyvä tukea sormien välissä kiristettäessä, jotta solmu pysyy litteänä. Isabellan solmu on nyt valmis.Ei kommentteja: