maanantai 18. lokakuuta 2010

Neuletuunausta - huopatossuilua - ommeltua - virkattua

Anoppini teki pikku-pojulle ihastuttavan kirjoneuleliivin. Pahaksi onneksi vain pääntie osoittautui hieman pieneksi. Anoppi jo ehti harmitella asiaa, mutta sanoin ettei hätä ollut tämännäköinen ja lupasin, ettei kirjoneuleliivin käyttö tulisi olemaan liian tiukasta pääntiestä kiinni.

Oheisella ohjeella voi tuunata napitusilistan, mihin tahansa neulevaatteeseen. Aivan aluksi neuleelle täytyy näyttää hieman ompelukonetta ja ommella pääntieltä olkapäälle kaksi vierekkäistä suoraa ommelta. Tikin pituus oli tässä tapauksessa 2,5. 

Ole erityisen huolellinen ja tee riittävä edestakaisommel sekä lähdössä että lopussa, jotta ommel ei pääse missään tapauksessa purkautumaan. Jätä väliä ompeleiden väliin, äläkä tee ompeleista liian pitkiä, jotta ommel ei jää näkyviin napituslistan alta. Tässä tuunauksessa arvioin ompeleen mitan riittävyyden silmämääräisesti. Tarvittaessa ompeleet voi vielä vahvistaa ompelemalla toisen kerran uudestaan, jos tuntuu että ommel ei ole riittävän pitävä.

Valmis napituslista avattuna
Seuraavassa vaiheessa leikkasin olan auki ompeleiden välistä. Tämä on hirvittävä vaihe tiedän, itseänikin hirvittää leikata neuletta, mutta ompeleet estävät neuletta purkautumasta.

Koska liivin käyttöönotolla oli kiire, tein nappilistan hieman oikaisten eli kiinnitin napit suoraan toiselle olalle tekemättä erillistä nappilistaa nappeja varten. Vastakkaiselle puolelle loin olan silmukkamäärää mukaillen uudet silmukat ommellinjan taakse. Ja neuloin napituslistan kolmea nappia varten.


Valmis napituslista kiinni
Anoppini on taitava tekemään käsitöitä ja hän on opettanut minullekin paljon vuosien varrella. Kiitokset hänelle tästä ihanasta neuleliivistä! Toivon mukaan hän yllättyy iloisesti, kun saa valokuvan jossa pikku-pojulla on tämä yllään.


Anopin tekemä pojan kirjoneuleliivi, johon tuunasin napituslistan olalle

Huopatossuilua

Sain vihdoin nämä tyttärenkin huopatossut huovutettua eli tuunausta vaille valmiit. Tytär toivoi näihin perhosia saapa nähdä, millaiset näistä tulee. Tossut tehty vanhalla jo tutuksi tulleella Novitan huopatossu-ohjeella. Koosta 38 yksinkertaisella Huopanen-langalla tulee lapsen koko 3 - 5-vuotiaalle.

Miltei valmiit huovutettavaksi.
Aikaisemmista huopatossuista on jäänyt kaikista valokuvaamatta tämä seuraava vaihe eli ennen pesukoneeseen laittoa tossuihin täytyy harsia sisäpuolelle muovipussit. Itse käytän tähän tarkoitukseen riittävän isoja pakastuspusseja, jotka harsin pitkillä pistoilla kaksinkertaisella ompelulangalla kiinni tossuihin.

Matkalla pesukoneeseen, 40-asteeseen pyörimään

Tuunausta vaille valmiit
Aikaisemmin valmistunut pallomekko

Tämä on pitänyt lisätä tänne jo aikoja sitten, joten lisätään nyt. Eli aikaisemmin Eurokankaasta ostamastani pallokankaasta, pitseistä ja kanttinauhasta muotoutui tyttärelle tällainen pallomekko.

Tyttären pallomekko
Kangas on puuvillaa ja joustamatonta. Mekon kaava on itse piirretty ja alunperin joustavalle materiaalille tehty, joten siinä ei ollut riittävästi väljyysvaroja mukana. Mitä en tajunnut ottaa huomioon leikatessani tämän mekon paloja kaavoilla.

Tämä mekko on siis meidän neidille vähän nafti, mikä harmitti äitiä melkoisesti kun asia huomattiin. Erityisesti, koska mekkoa kokeiltiin vasta sen jälkeen, kun pitsit ja kanttinauhat oli saatu paikoilleen. Kangasta jäi vielä, joten ehkä seuraavasta tulee sitten parempi.  

Yhden illan juttu - pieni kohovirkkausharjoitus

Halusin kokeilla jotain uutta virkkaamalla ja virkkauskirjoja selaillessani törmäsin kohovirkkaukseen, jolla saa aikaiseksi runsaita ja muhkeita virkkauksia.

Kohovirkkauksessa ideana on, että koholle tulevat silmukat virkataan ns. ankkuroidaan edellisen (ja tässä tapauksessa myös yläpuolella olevan) rivin silmukoihin, jolloin koholleen jäävät silmukat muodostavat kohokuvioinnin virkkaustyön pintaan.

Kohovirkkaustapoja on useita erilaisia ja useiden mallivirkkauksien mukaan kohopinta muodostetaan samanaikaisesti työn edetessä. Kokeilin ja harjoittelin kohovirkkausta toki erilaisten mallivirkkaustenkin mukaisesti, mutta kyllästyin pylväsrivien laskemiseen ja siihen, että silmukkamäärät eivät tahtoneet millään pysyä juuri oikeina.

Koska tykkään tehdä juttuja vähän omintakeisesti, päädyin kokeilemaan kohovirkkauksen tekemistä kahdessa osassa. Ensin tein pylväsriveistä muodostuvan pohjan ja tämän jälkeen vasta varsinaisen kohovirkkauksen pohjan päälle, jolloin minun ei tarvinnut kuin keskittyä kohovirkkauksessa tarvittavien silmukoiden laskemiseen. 

Harjoitustyönäni tein tämän pannan. Pohjaa varten loin 18 ketjusilmukkaa, jonka jälkeen loin ensimmäisen pylvään neljänteen silmukkaan koukusta laskien. Virkkaa 1 pylväs jokaiseen silmukkaan tästä eteenpäin yhteensä 15 pylvästä. Näitä 15 pylväästä muodostuvia pylväsrivejä virkkasin siten, että kaitale ulottui pään ympärille. Tämän jälkeen muodostin kaitaleesta ympyrän virkkaamalla kaitaleen lyhyet sivut yhteen.


Panta, kohovirkkausharjoitus

Huomaa, että kohovirkkauskuvio muodostuu kahdesta rivistä, joten pylväsrivien kokonaismäärän tulee olla kahdelle jaollinen, jotta kohovirkkauskuviosta saadaan ns. saumaton.

Käyttämäni kohovirkkauskuvio on kolmella ja viidellä jaollinen eli se määritteli pohjaan tarvittavan silmukkamäärän. 15 pylväästä virkattuna 4,5 virkkuukoukulla tuli juuri sopivankokoinen panta, joka peittää hyvin korvat. Lankana minulla oli Ören Bayan violetti/luumunvärinen Gala-lanka 100 % akryyliä, 100 grammaa (= 320 metriä). Puikkosuositus on langalle 3 - 3,5, mutta lanka on sen verran paksua, ettei virkkuukoukku 4,5 tuntunut mitenkään ylisuurelta lankaan nähden.

Pannassa virkkasin salmiakkikuvioinnin seuraavasti eli lähdetään liikkeelle pylväsrivien suuntaisesti joko vasemmasta tai oikeasta reunasta virkkaamalla *3 ketjusilmukkaa ja yksi piilosilmukka vasemmalta ja/tai oikealta laskettuna kolmannen pylvään kohdalle rivin yläreunaan, jälleen 3 ketjusilmukkaa ja yksi piilosilmukka vasemmalta ja/tai oikealta laskettuna viidennen pylvään kohdalle rivin alareunaan edellisestä laskettuna*. Näin virkaten muodostuu salmiakin puolikas joka on samalla yksi mallikerta.

Toistetaan *.* rivi loppuun. Seuraavalla rivillä jatketaan, mutta siten että virkatut 3 ketjusilmukkaa kiinnitetään piilosilmukalla vuorotellen joko edellisellä rivillä muodostuneen ketjusilmukkakolmion kärkeen tai pylväsrivin yläreunaan riippuen siitä, missä asennossa (kärki ylös tai kärki alas) edellisellä kerroksella tehty ketjusilmukkakolmio on. Huomaa, että toisessa reunassa joudutaan aina nousemaan kolmella piilosilmukalla seuraavan rivin yläosaan, jotta kohovirkkauksesta muodostuu salmiakin puolikas.

Näin jatketaan koko kaitale loppuun saakka, kunnes koko pylväistä muodostunut pohjapinta on kuvioitu. Päättele langanpäät huolellisesti. Ei kommentteja: