sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Joulupuuhastelu I: Piparkakkutalo etenee

Tein tänään piparkakkutalon mallinnuksen loppuun ja kävin hakemassa piparkakkutaikinaa pakkaseen. Alkuperäisessä satukirjassa noidan talon takana piilossa oleva paistouuni oli piirretty pyöreäksi, mutta koska halusin pitää rakentelun piparitaikinasta kohtuullisen yksinkertaisena ja helppona toteuttaa, päädyin lopulta hieman toiseenlaiseen uuniratkaisuun. Uuni jokatapauksessa täytyy kuulemma ehdottomasti olla.

Tässäpä kuvasarja siitä, millaista piparkakkutaloa lähdemme nyt sitten toteuttamaan taikinasta. :) Seuraavaksi tulostelen kaavat.

Piparkakkutalo edestä.
Noita kurkistelee ovesta,  Hannu ja Kerttu katselevat taloa

Piparkakkutalo oikealta puolelta katsottuna.
Päädyin tekemään paistouunin latomalla pipareita jonoksi peräkkäin
ja viimeiseksi piipuksi muotoiltu pipari.

Piparkakkutalo takaa.

Piparkakkutalo vasemmalta.
Edit: Unohtui aivan kokonaan, että yksi kuva piti tähän kuvasarjaan vielä laittaa eli katon tukirakenteista jäi kuva vahingossa pois. Tässäpä sekin kuvasarjan jatkoksi.

Tukirakenteen voi toki jättää poiskin, mutta muutamissa piparitaloissa katto on rämähtänyt sisään sen jälkeen, kun kaikki mahdolliset koristeet on katolle laitettu enkä halua, että tässäkin tapauksessa käy samoin, joten kehittelin tällaisen tukirakenteen. Päädyt olisi voinut vielä kolota ja piparipalkkia pidentää, jolloin palkki pysyisi paikallaan myös ilman sokerikiinnitystä. Tämä palkkirakenne on tarkoitettu kiinnitettäväksi sokerilla.

Koska päädyissä on nuo päätyvahvikkeet, joiden taakse koloaminen jäisi nätisti piiloon, saatan itse muuttaa kaavoja vielä leipoessa ja toteuttaa tuon edellämainitsemani version tukipalkista ja sen kiinnityksestä päätyihin.
Katon tukirakenne, kun kattolevy piilotettuna.

Ei kommentteja: