sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Joulupuuhastelu I: Piparkakkutalo (Hannu & Kerttu)

Pukinkonttiin on valmistumassa yhtä jos toista, joista ei voi tänne vielä kuvia laittaa, jotta lahjansaajat eivät saa lahjoistaan etukäteen vihiä, mutta joulun jälkeen on kaikesta valmiiksi saadusta tarkoitus postailla jälleen kuvia. Siksipä poikkeuksellisesti jotakin ihan muuta kuin pehmoisia käsitöitä.

Jouluun on vähän yli kuukausi jäljellä ja sovittiin pikku-neidin kanssa tänään, että kuten viime vuonnakin myös tänä vuonna rakennetaan piparkakkutalo. Viime vuonna rakensimme joulukirkon valmiskaavoilla, mutta tänä vuonna neiti toivoi että ottaisimme mallia piparkakkutalosta hänen rakkaasta satukirjastaan "Grimmin veljesten parhaat sadut" sadusta Hannu ja Kerttu. Kirjan loistavasta kuvituksesta vastaa Bernhard Oberdieck. Oheisesta linkistä löytyy kuvia myös satukirjan kuvituksesta.

No, siitä se ajatus sitten lähti...
Hannu & Kerttu, noidan piparkakkutalo

Ja äiti sai kauhean inspiraation tehdä piparkakkutalo ihan-itse-tehdyillä-kaavoilla. :) Niinpä mallinsin 3D-ohjelmistolla ensin talon osat ja kokosin ne kasaan, mukaillen satukirjassa olevaa piparkakkutalon mallia.

Piparitalon mitat arvioin silmämääräisesti satukirjan kuvituksesta käyttäen pohjatietona viime vuotisen joulukirkon kokoa. Tämän piparkakkutalon päätyseinän leveys on 17 cm ja sivuseinän leveys 15 cm.

Kuten kuvistakin on nähtävissä 3D-piparitalo on jo kasassa ja talon sivussa (satukirjaa mukaillen) häkki, jonne Hannu laitettiin lihotettavaksi. Ajattelin, että kalterit tehtäisiin esim. lakritsasta tms. vastaavasta. Vielä puuttuu erillinen paistouuni, joka on tarkoitus liittää tuonne talon takaosaan.

Piparkakkutalo katsottuna vasemmalta.

Piparkakkutalo katsottuna takaa oikealta.
Kun saan vielä sen paistouunin mallinnettua ja liitettyä tuonne takaosaan (takaseinäänkin saattaapi tulla vielä ikkuna). Niin sen jälkeen saan printattua näistä paperikaavat, joilla päästään pikku-neidin kanssa oikeasti leivontapuuhiin. Hän jo kyselikin, että miksi et tehnyt jo niitä kaavoja että päästään leipomaan. :) Olen tarkoituksella lisännyt piparkakkutaloon paljon ikkunaluukkuja sun muita katteita, sillä koristeltuja pikkuosasia on lapsukaisten hauskaa napsia suuhunsa äidin ja isin huomaamatta jo ennen joulua - jos ei malta odottaa jouluun saakka. ;)

"Kun he astuivat lähemmäs, he huomasivat,
että tupa oli rakennettu leivästä ja piparkakuista,
ja sen ikkunat olivat kokonaan sokerista.

'Täällä voimme syödä vatsamme täyteen',
Hannu sanoi siskolleen.
'Minä haukkaan palasen kattoa,
ja sinä voit maistaa ikkunaa,
se maistuu makealle.'

Silloin kuului tuvan sisältä ääni:
'Kuka mahtaa ilman lupaa
 nakerrella tätä tupaa?'

Ja lapset vastasivat:
'Tuuli huojuttelee majaa,
missään ei näy nakertajaa',
ja jatkoivat syömistä
antamatta minkään häiritä itseään."

Lainaus sadusta: Hannu ja kerttu.
Kirjasta: Grimmin veljesten parhaat sadut.
Bernhard Oberdieck, 2008.

Ei kommentteja: