sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Joulupuuhastelu I: Valmis piparkakkutalo + korjatut kaavat (Hannu & Kerttu)

Hannu ja kerttu-piparkakkutalo on nyt kasattu ja koristeltu. Kaavat onnistuivat hyvin, mutta kiireissäni otin takaosan päädystä ja oikeanpuoleisesta sivuseinästä väärän puoleisen projektion, jolloin nämä osat tulivatkin peilikuvina. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että peilikuvaosista johtuen piparkakkutalossamme uuni vaihtoi takana puolta ja oikealle seinustalle tuleva ovi tuli etukulmaan takakulman sijaan.

Kun osat liimataan toisiinsa pannulla sulatettua sokeria käyttäen, osat pitävät piparkakkutalon niin hyvin kasassa, että talon sisälle ajateltua lisätukirakennetta ei tarvita. Siksi jätinkin tukirakenteen poikittaista tukipalkkia lukuunottamatta kokonaan pois. Savupiipun pikkupalanen, johon leikataan kolot kattoa varten istui paikalleen muuten ihan hyvin, mutta koska en lähtenyt viistoamaan savupiipun muita osia jäi tämä palanen vähän ylös kuten kuvistakin nähtävissä.

Muutoin piparkakkutalo onnistui odotusten mukaisesti ja on pikku-neidille mieleinen. Pikku-neiti päätti piparkakkutalon koristelusta ja suurimmalta osalta myös toteutuksesta, minä koristelin häkin. Ohessa kuvia piparkakkutalosta. Ensimmäiset kuvat ovat kasatusta koristelemattomasta piparkakkutalosta ja loput koristellusta versiosta.

Tästä puuttuvat vielä piparkakkuhahmot ja kuuset. Ne jäivät meiltä vielä leipomatta, kun pikku-neiti halusi välttämättä leipoa ihan tavallisiakin pipareita ja käytimme yhden taikinalevyn tavallisten pipareiden leipomiseen. Aikamoinen kato taikinassa kävi myös, kun sekä pikku-poju että pikku-neiti halusivat pistellä poskeensa kaiken osien leikkaamisesta yli jääneen taikinan. :)

Tähän piparkakkutaloon kuluu taikinaa yhteensä noin 500 grammaa, kun leivotaan talon osat, kuuset ja hahmot.

Koristelematon piparkakkutalo edestä

Sama talo vasemmalta sivulta katsottuna

Piparkakkutalo takaa (huomaa uuni vaihtanut puolta)

Piparkakkutalo oikealta sivulta katsottuna
(huomaa oven paikka muuttunut)
 Ja sitten kuvia piparkakkutalosta koristeltuna.

Piparkakkutalo edestä

Vasemmalta katsottuna

Takaapäin

Oikealta katsottuna
Tein korjauksia kaavoihin projektioiden osalta, jotta osat eivät tule leivottaessa peilikuvina. Korjatuilla kaavoilla on tarkoitus tehdä vielä yksi piparkakkutalo omalle pikkusiskolleni, jonka hän saa sitten itse koristella.

Piparkakkutalon mallintaminen oli ihan mielenkiintoista puuhaa ja auttoi saamaan talon kaavoista sellaiset, että osat varmasti sopivat toisiinsa. Aikaisemmin (ja varmasti monesti vielä nykyäänkin) piparkakkutalojen mallineet tehtiin pahvista, jonka avulla testattiin että osat sopivat toisiinsa. Kun pahvinen versio saatiin kuntoon, tehtiin sen pohjalta varsinaiset kaavat. Käytännössä tällainen menettely (pahvista kootaan kolmiulotteinen malli),  vastaa hyvin pitkälti myös tietokoneella suoritettavaa mallinnusta, jossa myös ideana on varmistua siitä että osat sopivat toisiinsa.

Joulupuuhastelut jatkuvat vielä, sillä lupasin toteuttaa myös pienen sisarentyttären piparkakkutalotoiveen, joka on seuraava Joulupuuhastelumme nro II.

Ei kommentteja: