sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Kirjaesittely: Lempeää neulontaa (Jane Brocket)

Tällä viikolla esittelyssä on Jane Brocketin kirjoittama "Lempeää neulontaa"-kirja.

Kirja: Lempeää neulontaa
Kirjailija: Jane Brocket
Suomentaja: Virpi VainikainenKustantaja: Kustannus-Mäkelä Oy
Julkaisuvuosi: 2012
ISBN: 978-951-883-327-0
Kuten kaksi jo esiteltyä kirjaa (Iloiset isoäidinneliöt ja Rakkaat neuleet) myös tämä kirja on saatu Kustannus-Mäkelä Oy:ltä arvostelukappaleeksi ja on yksi palkintokirjoista blogini synttäriarvonnassa.

Lempeässä neulonnassa ideana on saavuttaa hyvä olo nauttimalla langoista, väreistä ja neulonnasta ilman stressiä ja kilpailuhenkisyyttä. Neuleohjeet ovat tarkoituksella helppoja, jotta niitä voi neuloa missä vain ja milloin vain ilman pelkoa siitä, että unohdat missä vaiheessa mallikertaa olit menossa. Tämän teeman ympärille kirja "Lempeää neulontaa" on kirjoitettu.

Kirjassa on ohjeet 40 erilaiseen käsityöohjeeseen, jotka on ideoitu lempeän neulomisen filosofian pohjalta. Kirjan ohjeet on jaettu viiteen eri ryhmään: Kotoisaa, Hyötyneuleita, Hurmaavaa, Värejä ja Tyyliä. Kirjan lopussa on ohjeita neuletöiden viimeistelyyn sekä "Opastusta ja inspiraatiota"-osio, jossa Jane kertoo mm. mitkä kirjat ja verkkosivut ovat innostaneet häntä ja antaa osoitevinkkejä mm. omista suosikkikaupoistaan ja - sivuistaan.

Kirjassa pidin erityisesti siitä, että jokaisen ohjeen kohdalla Jane on kertonut lyhyesti, mistä hän on saanut inspiraationsa juuri siihen kyseiseen malliin. 

Kirjassa on pääasiassa neuleohjeita, mutta siitä löytyy myös virkkausohje kauniiseen kukkapeitteeseen, johon itse ihastuin. Myös "Väriympyrätyynyt" ovat hauskannäköisiä, joita voisin itsekin kokeilla neuloa.


Kirjassa esitellään myös Habu-neulontaa "Avara aallokko"-huiviohjeen yhteydessä. 

Habu-neulonnassa kyseenalaistetaan perinteinen käsitys neulomisesta, sillä siinä ensisijaisena tehtävänä on esitellä langan ominaisuuksia ja sen käyttäytymistä. Habu-langat myydään yleensä pieninä kerinä ja vyyhteinä eikä erikoisista luonnonmateriaaleista valmistettujen lankojen mukana tule tietoa puikkosuosituksesta tai neuletiheydestä.

Kuten Jane kirjassaan kirjoittaa: "Habu pakottaa meitä ajattelemaan lankaa, neulomista ja silmukkaa uudella tavalla." 

Minua harmittaa suunnattomasti se, että valitettavasti tällä viikolla en ehtinyt neuloa tämän kirjan ohjeilla mitään. Joten en osaa sanoa mitään kirjan tarjoamista käsityöohjeista käytännön tasolla.
Kirjassa on monipuolisesti ohjeita laidasta laitaan eli sekä pieniä että suuria käsitöitä. Ohjeita silmäillessäni päällimmäiseksi vaikutelmaksi itselleni jää, että ne ovat helppolukuisia kirjan lempeän neulonnan filosofian mukaisesti.

Mikäli minulla olisi ollut aikaa (ja riittävän isokokoiset puikot sekä oikein paksua lankaa), olisin kenties neulonut kaksi  muhkealla palmikkopinnalla varustettua tyynynpäällistä olohuonettani koristamaan. 


Kaiken kaikkiaan kirja oli mielestäni hyvin monipuolinen lukukokemuksena ja sen parasta antia ovat käsityöohjeiden lisäksi Janen kertomukset ja hänen antamansa vinkit työohjeiden yhteydessä.

Rentouttavaa sunnuntaita toivottaen ja
muistakaahan käydä osallistumassa myös käynnissä olevaan blogiarvontaani! :)

Ei kommentteja: