maanantai 14. tammikuuta 2013

Vuoden ensimmäinen flunssa...

...on kohta sairastettu - miltei koko perheen voimin. Korkeaa kuumetta, kovaa päänsärkyä ja yskää. Esikoisella näiden lisäksi oksennustauti-ripuli. Itse vältyin yllätyksekseni tältä taudilta eli olin ainoa johon tuo kuume ja päänsärky eivät iskeneet. Yskää minullakin oli.

Kun lapset alkoivat tervehtyä viikonloppuna, heillä oli tietenkin tylsää. Ulos ei saanut mennä leikkimään puolikuntoisena eikä riehua sisällä - eikä lego-, dinosaurus- ja nukkeleikit kiinnosta joka päivä.

No, sitten vaan keksimään hauskaa askarreltavaa lapsille, mutta mitä?

Ruokakaupassa käydessäni huomasin uusimman Taika-lehden ilmestyneen ja se lähti oitis matkaan mukaan. Lehdessä oli mm. kivoja paperimassa-askarteluohjeita.

Taika-lehden inspiroimina askartelimme lasten kanssa yhdessä foliosta ja sanomalehdistä hauskoja eläinhahmoja - tosin hieman poikkesimme lehden ohjeista.

Emme käyttäneet tapettiliisteriä (ei löytynyt omasta varastosta) vaan teimme omatekoista liisteriä.

Muistan, että joskus nuorempana kuvaamataidon kurssilla askartelimme isoja veistosmaisia taideteoksia, joihin teimme kanaverkosta rungon ja peitimme sen sanomalehtisuikaleiden ja omatekoisen liisterin avulla. Liisterin ja sanomalehtien kuivuttua maalasimme teokset.

Noh, käytimme pienissä eläinhahmoissa kanaverkon sijaan tuota Taika-lehdessäkin käytettyä foliota. Teimme siis rungon ja muodon hahmolle folion avulla.

Sen jälkeen valmistimme liisterin.
Itse olen kokenut, että paras omatekoinen liisteri tulee perunajauhoja käyttämällä, mutta jotkut käyttävät ihan tavallistakin vehnäjauhoa. Sekoitussuhde 1:10 on hyvä eli 1 dl jauhoja ja 10 dl vettä. Kannattaa sekoittaa aluksi hieman pienempi määrä vettä esim. 1 dl ja 3 dl jauhoja ja lisätä vettä kunnes seos on sopivan löysää - ei liian vetelää.

Seosta keitetään kattilassa kunnes se kuplahtaa ja nostetaan hetkeksi jäähtymään. Kun seos on kädenlämpöistä sitä voi ryhtyä käyttämään.

Seoksen jäähtyessä (tai tämän voi tehdä jo etukäteenkin) leikkaa sanomalehdestä noin 1 cm levyisiä suikaleita. Me suikaloimme kaksi sanomalehden aukeamaa ja suikaloitu paperimäärä riitti hyvin näihin kahteen hahmoon.

Seuraava vaihe kannattaa tehdä esim. kylppärissä, koska on lasten kanssa askarrellessa melko sottaista puuhaa. Eli suikaleita uitetaan liisterissä, jonka jälkeen ne kiedotaan folion ympärille. Koko hahmo käydään näin läpi kertaalleen ja halutessaan hahmoa voi myös muotoilla vielä lisää paperin ja liisterin avulla.
Hahmot kuivumassa ennen maalausta
Kun kaikki folio on peitetty ja hahmo muotoiltu halutuksi, hahmo jätetään kuivumaan (me annoimme hahmojen kuivua yön yli).

Seuraavana päivänä askartelua jatkettiin maalaamalla hahmojen pohjaväritys akryylimaaleilla.  Hahmojen annettiin jälleen kuivua ja sitten maalattiin yksityiskohtia.

Kuva tulossa.

Tyttö askarteli koiran ja poika halusi askarrella kissan. Kun hahmot oli maalattu, äiti käsitteli ne vielä vernissalla, jolloin hahmojen pinta tuli kiiltäväksi.

No, mitäs sen jälkeen - kun jäi vielä tekemisen puute. 

No, pienenä askarreltiin kaikenlaista suolataikinasta eli taikataikinasta. Se on myrkytön, nopea tehdä ja halpa askartelumassa lapsille. Sitä kokeiltiin siis seuraavaksi.

Kirjaan reseptin tähän itselle ylös, jottei tarvitse etsiä:

Taikataikina eli suolataikina 

6 dl vehnäjauhoja
3 dl suolaa
3 dl vettä
2 rkl ruokaöljyä

Kuivataan uunissa (kiertoilma) 125 asteessa noin tunnin verran tai vaihtoehtoisesti kuivataan huoneen lämmössä. 

Tein vain puolikkaan taikinan eli

3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl suolaa
1,5 dl vettä
1 rkl ruokaöljyä (minä laitoin itse tuon 2 rkl myös tähän puolikkaaseen ja irtosi ainakin hyvin käsistä)

Lapset saivat toteuttaa itseään tässä täysin 100 %. He askartelivat massasta riipuksia, barbeille leikkiruokaa, helmiä ja erilaisia hahmoja piparkakkumuotteja käyttäen.

Kun taikina oli kuivattu, päästiin taas siihen mieluisimpaan vaiheeseen eli maalaamaan niillä akryyleillä.

Taikataikinasta askarreltua.
Nämä odottelevat nyt seuraavan vaiheen maalausta eli yksityiskohtia, jonka jälkeen näille tehdään vielä sama vernissakäsittely kuin paperimassahahmoillekin.

Sellainen edellisviikko, viikonloppu ja alkuviikko siis meillä, toivottavasti siellä ollaan pysytty kunnossa.

Ei kommentteja: