lauantai 17. elokuuta 2013

Käsityöyrittäjyys ja verkkokauppa: osa 1

Moni käsityöyrittäjä on joutunut tämän asian eteen eli pitäisi laittaa pystyyn verkkokauppa, mutta miten ja kuinka. 

En ole käsityöyrittäjä, mutta verkkokaupan perustamista on tullut kokeiltua useampaankin otteeseen. Olen kokeillut mm. kahta suomalaista eri verkkokaupparatkaisua. Suomi on tee-se-itse-naisten ja miesten maa, joten minäkin halusin selvitä urakasta mahdollisimman paljon itse tehden.

Verkkokaupantarjoaja nro 1 tarjosi verkkokaupan perusversion ilmaiseksi. Ilmainen on aina houkuttelevaa ja se oli syy, miksi valitsin tämän alustan ensimmäiseksi verkkokaupparatkaisuksi alunperin, mutta hyvin pian huomasin että homma ei toiminut. 

Tuotemäärän rajoitus ilmaisversiossa hankaloitti kummasti pienenkin verkkokaupan pitäjää. Piti päivittää isompaan ladattavat tuotteet sisältävään versioon, mutta sitä en koskaan tehnyt, sillä siinä vaiheessa olin jo melkoisen kettuuntunut muihin asioihin mm. siihen, ettei verkkokaupan ulkoasuun ollut helposti käyttäjän itsensä tehtävissä muutoksia ellei tutustunut ohjelman rakenteeseen, tageihin ja koodiin tarkasti. Jätin tämän verkkokaupparatkaisun siis taakseni ja siirryin eteenpäin.

Verkkokaupantarjoaja nro 2 tarjosi laadukasta verkkokaupparatkaisua, josta kiinnostuin.
Lisäksi asiaan vaikutti, että heiltä sain verkkokaupan hivenen halvemmalla hinnalla, jolla verkkokaupantarjoaja 1 myi ladattavat tuotteet-ominaisuuden sisältävää maksullista versiotaan. Sekä isona plussana verkkokaupan ulkoasua oli suhteellisen helppo päivittää, kunhan verkkokaupan ylläpito-ohjelmistoon tutustui - koodiin ei tässä ratkaisussa tarvinnut koskea.

Olin tyytyväinen verkkokaupparatkaisuun, mutta pian huomasin että kuukausihinta oli melkoisen mojova summa maksettavaksi pienen yrittäjän pussista erityisesti, mikäli kauppa ei lähtenytkään heti käymään. Useamman kuukauden jälkeen peli oli pakko viheltää poikki ja sopimus päättää ja etsiä toisenlaista ratkaisua pulmaan. 

Ihmettelin ja raavin päätäni, miten niillä tuhansilla ja tuhansilla pienillä yrittäjillä ulkomailla ja Suomessakin on varaa pitää verkkokauppojaan pystyssä - varmasti heillä on alussa aivan samanlainen tilanne kuin minunkin yritykselläni.

Verkkokauppa ei välttämättä tuota riittävästi heti lähdössä, joten verkkokauppaa pitäisi ylläpitää pitempi ajanjakso ja markkinoida, markkinoida ja vielä kerran markkinoida. 

Jos ajatellaan, että kuukausiveloitus verkkokaupasta on vaikkapa 99 €/kk, niin vuodessa tämä tekee jo 1 188 € ja vielä mahdolliset verkkomaksupainikkeiden ja kuljetussopimusten hinnat siihen päälle, jotka ovat vuositasolla helposti 300 - 500 euron luokkaa. Melko iso summa mielestäni pienelle yrittäjälle maksettavaksi - erityisesti jos kauppa ei käy.

Silti verkkokaupat porskuttavat, miten se on mahdollista?
  • Onko sinulla verkkokauppa? 
  • Onko toimintasi ollut kannattavaa?
  • Kuinka kauan kesti, että verkkokauppasi alkoi tuottaa tulosta?
  • Oletko ollut tyytyväinen verkkokauppaasi, sen muokattavuuteen ja sen ulkoasuun?
Huomisessa postauksessa "käsityöyrittäjyys ja verkkokauppa: osassa 2" kerron, millaiseen ratkaisuun itse päädyin, ja mitä verkkokauppaohjelmistoa suosittelen myös muille.

Hauskaa lauantain jatkoa!


Ei kommentteja: