sunnuntai 18. elokuuta 2013

Käsityöyrittäjyys ja verkkokauppa: osa 2

Seuraavassa jutussa en käsittele Etsyn, Ravelryn tai Taitomaan kaltaisia yhteisöllisiä kauppapaikkaratkaisuja muutamaa riviä enempää. Nämä edellä mainitut ovat oivallisia ratkaisuja käsityöyrittäjälle silloin, kun hän myy vain ja ainoastaan omia tuotteitaan.

Toki olen näihinkin kaikkiin tutustunut, mutta verkkokauppaa valitessani tahdoin ratkaisun, jossa olisi mahdollista myydä sekä omia tuotteita että tarvittaessa harjoittaa myös jälleenmyyntiä.

Halusin ehdottomasti löytää verkkokaupan, joka olisi ilmainen - niin pikkumaiselta kuin tämä kuulostaakin. Tämä siitä syystä, että minulla verkkokaupan ylläpitäjänä olisi hieman enemmän pelivaraa ja aikaa yrittää saada kauppa pyörimään. Ilmaisuus mahdollistaisi sen, että voisin pitää verkkokauppaa pidemmän aikaa pystyssä eikä koko homma kaatuisi siihen, että kallis kuukausimaksu söisi tulot tai painaisi kassan miinukselle. Ei tarvitsisi huolehtia ja stressata siitä, vaikkei kauppa heti kävisikään.

Sanomattakin oli siis selvää, että seuraava verkkokauppani tulisi olemaan open source-pohjainen eli avoimeen lähdekoodiin perustuva verkkokaupparatkaisu.

Sitten vielä se yksi tärkeä pointti eli verkkokaupan täytyisi olla helposti ylläpidettävä sekä sisällöllisesti että ulkoasultaan. Tässä vaiheessa olin jo heittää pyyhkeen kehään, koska en uskonut että löytäisin kriteerini täyttävää ratkaisua - mutta olin onnekseni väärässä.

Eräänä iltana se sitten lopulta löytyi. Open source-pohjainen ilmainen verkkokaupparatkaisu nimeltään PrestaShop.

Itse olen ollut tähän äärimmäisen tyytyväinen, vaikka uusi verkkokauppa ei ole vielä edes käynnissä. Mutta olen jo nyt tyytyväinen, koska verkkokaupan rakentaminen, ulkoasun muokkaus yms. on ollut aikaisempaa huomattavasti vaivattomampaa.

Moduuleihin perustuva ja yli 310 ominaisuutta sisältävä Prestashop on helppokäyttöinen ja sisältää kaiken tarvittavan hyvännäköisen ja toimivan täysiverisen verkkokaupan luomiseen. Ohjelmistolla on yli 2 miljoonaa käyttäjää, joten muutkin kuin minä ovat tästä pitäneet. Prestashop-verkkokaupan ylläpitokustannukset tulevat olemaan huomattavasti edullisemmat kuin muiden vastaavien, sillä mahdolliset kustannukset tulevat lähinnä verkkomaksupainikkeista sekä serveritilasta.

Tähän ihan loppuun vielä mainittakoon, että suosittelen tätä kyseistä ohjelmaa puhtaasti omista lähtökohdistani käsin. Minulla ei ole affiliaatti-/mainostussopimusta kyseisen tahon kuten ei muidenkaan tässä jutussa esiintyneiden tahojen kanssa.


Ei kommentteja: