perjantai 11. huhtikuuta 2014

PPD eli p-Phenylenediamine yliherkkyys

Joulukuussa 2013 menin värjäyttämään hiukseni erääseen kampaamoon ja sain hiustenvärjäyksen yhteydessä pahan allergisen reaktion  (juuri sopivasti noin viikkoa ennen pikkusiskoni häitä).

Päänahkani tuli täyteen 0,5-1 cm halkaisijaltaan olevia pikimustia rakkuloita. Lääkärin mukaan ne olivat pahoja palovammoja, jotka johtuivat allergisoitumisesta PPD:lle. Koska kyseistä ainetta on lähes kaikissa hiusväreissä, lääkäri suositteli, että välttäisin tästä eteenpäin hiustenvärjäystä kokonaan ja muutoinkin kemiallista altistusta ylipäätänsä.

Minulla kesti yli kuukausi hoitaa palovammoja täynnä oleva märkivä päänahkani kuntoon ja isoimmista palovammoista jäi päähäni jäljet. Kokemus oli sen verran hirveä, että en aio enää koskea hiusväreihin (en kampaamoiden enkä kauppojen).

Järkytyksekseni kuitenkin huomasin, että hiusvärit eivät ole suinkaan ainoa PPD:n lähde vaan sille voi altistua myös muissa yhteyksissä mm. musta väriaine sisältää PPD:tä eniten, mutta sitä on myös muissa väriaineissa, jolla värjätään mm. vaatteita, keinoturkiksia ja nahkaa. Näiden lisäksi useissa muissa väriaineissa sekä musteissa ja jopa tietyissä valokuvatuotteissa sekä meikeissä käytetään sitä myös.

Herkistyminen PPD:lle on elinikäinen ongelma, joka voi myös johtaa aktiiviseen herkistymiseen kaikkia PPD:tä vähäisiäkin määriä sisältäviä tuotteita kohtaan.

Itselläni oireet olivat sen verran kammottavat, että tämän aineen kanssa ei ole kyllä leikkiminen ja allergisoitumiseen on syytä suhtautua vakavasti. Luin eräästä artikkelista, että aine oli jo kertaalleen kiellettyjen aineiden listalla ja pannassa, mutta sitten EU vapautti sen takaisin käytettäväksi mm. hiusväreissä huolimatta siitä, että kyseinen aine on äärimmäisen allergisoiva.

Hiusvärit ovat omalta osaltani poissuljettu, mutta lisäksi PPD:lle altistuneita suositellaan käyttämään vaatteita, joissa on käytetty neutraaleja värjäämättömiä puuvillaisia kankaita sekä muita luonnonmukaisia materiaaleja. Mikäli värillisiä vaatteita haluaa ostaa niin sitten on suositeltavaa karttaa mustaa sekä läpivärjätyistä kankaista valmistettuja vaatteita.

Mitä nuorempana hiustenvärjäämisen aloittaa, sitä suurempi riski on saada myös jossain vaiheessa PPD-yliherkkyys. Itse olen värjännyt hiuksiani ensimmäisen kerran joskus 17-18-vuotiaana ja sen jälkeen lähes vuosittain (joskus on ollut joku vuosi välissä siten, etten ole värjännyt lainkaan). Minulla kesti noin 16-17 vuotta kunnes herkistyin tuolle kyseiselle aineelle.

Monet nykynuoret aloittavat hiustensa värjäämisen kuitenkin paljon suosituksia nuorempina. Ikäsuositukset ovat kuitenkin hiusväreissä syystä ja niitä kannattaisi noudattaa. Minun tapaukseni oli onnekseni vielä kohtuullisen lievä. PPD:n tiedetään aiheuttaneen paljon rajumpiakin reaktioita.


PPD-tietojen lähteenä on käytetty: Wikipediaa


2 kommenttia:

Ottella - Dolce macchiato kirjoitti...

Hyvä kirjoitus. Pahoillani olen tietysti siitä että sait noin pahan reaktion, ja joudut takuulla olemaan todella tarkkana koko loppuelämäsi. Kirjoitin itse aihetta sivuten kemikaalicocktailista, ja kemikaalien vaikutuksista. En ole alan asiantuntija mutta pelottaa miten kemikaalit vaikuttavat meihin.

Krisse kirjoitti...

Kiitos kommentistasi! Kyllä itseäkin välillä hirvittää sekä aikuisten että nuorten ja aivan pientenkin lasten kannalta, kun alkaa kunnolla pohtimaan millaiselle määrälle kemikaaleja altistumme päivittäin ja jopa aivan huomaamattamme.