lauantai 26. heinäkuuta 2014

Neulepuseron teko kuvan perusteella (tytölle)

Tämä blogi-juttu on tehty yhteistyössä siskoni kanssa. Tämän jutun neulepusero on sisareni tekemä.

Siskoni näki kuvassa näkyvän neulepuseron H&M:n kuvastossa. 


Ensin hän ajatteli, että olisi yksinkertaisinta tilata tuo neulepusero, sillä hintakaan ei ollut paha vain 14,99 €. Samalla hinnalla, jolla valmiin puseron olisi saanut ostettua suoraan kaupasta sai langat neulepuseroon.


Siskoni on innokas käsitöiden harrastaja kuten minäkin, joten tämä ei ollut este heittäytyä mielenkiintoiseen projektiin. Siskoni ei ole aiemmin kokeillut selvittää neuletyön ohjetta kuvan perusteella (hän on neulonut todella paljon kaikenlaisista ohjeista), joten hän ajatteli testata tällä neuleella kuinka neulepuseron teko kuvan perusteella onnistuisi.

Siskoni kävi tuumasta toimeen. Apunaan hänellä oli (omastakin käsikirjastostani löytyvä mainio kirja) Mary Webbin "Pieni suuri neulekirja". Tämä kirja on oivallinen apu, mikäli löydät jonkun tietyn neulemallin, jonka haluaisit toteuttaa, mutta et tiedä mallineuletta jota neulemallissa on käytetty. Pienessä suuressa neulekirjassa on yli 300 erilaista mallineuletta.


Lankavalintoihin liittyen siskollani on periaatteena, että kun hän näkee vaivaa itse työn tekemiseen myös käytettävien lankojen pitäisi olla mahdollisimman laadukkaat ja mielellään luonnonmateriaalia. Tällä kertaa kuitenkin hänen tyttärensä löysi kauppareissulla ihanaa lankaa, joka ei ihan täyttänyt näitä kriteereitä - mutta tällä kertaa hän antoi myöten omista periaatteistaan. Langaksi neulepuseroon valikoitui suomalaisen Novitan akryylilanka, tämä on erityisen pehmeää tunnultaan ja siitä syystä sopivaa lasten neuleisiin. 

Neulepuserossa käytetyt langat:

Värilliset raidat: 200 g Novita Puro Batik (100 % akryyli). Puikkosuositus: 4,5. Neuletiheys: 19 s x 25 krs = 10 cm x 10 cm.

Valkoiset raidat: 100 g Novita Kotiväki Huvila (100 % puuvilla). Puikkosuositus: 2,5 - 3. Neuletiheys: 28 s x 38 krs = 10 cm x 10 cm.

Kun aloittaa tekemään mitä tahansa neuletyötä, tärkein vaihe on aina testata minkälainen oma käsiala on työhön käytettävillä langoilla ja puikoilla. Mallitilkun tekemisen etuna on myös se, että saa samalla testattua miten eri yhdistelmät kannattaa tehdä.

Siskon mallitilkussa kävi ilmi, että ennen kuvioneuleen aloittamista kannattaa tehdä muutama kerros aina oikeaa, jotta neulekuvion saa nätisti yhdistettyä värillisiin raitoihin. Lisäksi alkuun kuvan perusteella näytti, että resorit olisivat olleet 1 o, 2 n joustinneuletta, mutta mallitilkusta kävi ilmi että resorit olivatkin 1 o, 1 n joustinneuletta.

Sisareni teki kuvan mukaisen mallitilkun käyttäen resoriosaan 3,5 kokoisia puikkoja ja muuhun neuleeseen 4 kokoisia puikkoja. 

Sisaren käsiala on mallineulekuvion mukaan seuraava:
Värillinen lanka: 21 s = 10 cm, 28 krs = 10 cm (14 krs = 5 cm)

Mallineuletilkun perusteella sisareni ei voinut suoraan tehdä neuletyötä lankakerien vyötteessä annettujen silmukkamäärien mukaisesti vaan hänen täytyi laskea mallineuletilkun mukaan paljonko hän tarvitsee silmukoita neuletyöhönsä.

Silmukoiden määrään vaikuttavat sileän neuleen neuletiheys sekä kuvioneuleen mallikuvion mallikerta. Sen vuoksi siskoni ei laskenut silmukkamääriä valkoisen kuvioneuleen neuletiheyden mukaan. 

Mallitilkun neulomisen jälkeen oli aika ottaa hieman mittoja neuleen saajasta eli sisko mittari tyttärensä ympärysmitat, jotta pystyi laskemaan tarvittavat silmukkamäärät.

Lantion ympärys: 75 cm + 4 cm = 79 cm
Rinnan ympärys: 68 cm
Väljyysvara: + 4 cm

Hihan leveys: noin 25 - 26 cm

Tämän jälkeen laskettiin tarvittavien silmukoiden lukumäärät mittojen mukaan etu- ja takakappaleella.

79 cm/10 cm = 7,9 cm x 21 s = 165,9 s

Jaetaan kokonaissilmukkamäärä 6, koska kuvioneuleen mallikerta on 6-jaollinen. Valitaan lähin 6-jaollinen luku eli tässä tapauksessa  162 s tai 168 s.

Kerrosten lukumäärällä ei tässä työssä ole kovin suurta merkitystä, koska lopulliseen pituuteen vaikuttaa värillisten raitojen ja kuvioneuleraitojen yhteismäärä.

Mallikuvio valkoisiin raitoihin

Mallikerta muodostuu neljästä kerroksesta:
1 krs: *Neulo 3 nurin, langankierto puikolle (kierrä lanka etukautta puikon yli), neulo 3 oikein yhteen, langankierto puikolle*. Toista *.* koko kerros loppuun.

2 krs: *Neulo 3 nurin, 3 oikein*. Toista *.* koko kerros loppuun.

3 krs: *Tee langankierto puikolle, neulo 3 oikein yhteen, langankierto puikolle, 3 nurin*. Toista *.* koko kerros loppuun.

4 krs: *Neulo 3 oikein, 3 nurin*. Toista *.* koko kerros loppuun.

Lähde: Mary Webb/Pieni suuri neulekirja (s. 255)

Etu- ja takakappale (koko n. 134/140)

Luo 162 s Novitan Puro Batik-langalla numero 3,5 pyöröpuikoilla ja neulo suljettuna neuleena neule kainaloihin saakka (käytä merkkilankaa tai merkkilenkkiä kerroksen aloituskohdassa, jossa tiedät mistä kohdasta seuraava kerros alkaa).

Neulo joustinneuletta 1 o, 1 nurin 14 krs (= 5 cm). 

*Tämän jälkeen vaihda työhön puikot numero 4 ja jatka sileää neuletta 14 krs (= 5 cm).

Vaihda työhön valkoinen puuvillalanka ja neulo 3 krs sileää neuletta, jonka jälkeen aloita mallineule ja neulo sitä 14 krs.Tee vielä 3 krs sileää neuletta valkoisella langalla.

Vaihda värilliseen lankaan ja neulo 14 krs sileää neuletta.* Toista*.* kunnes työhön on muodostunut 3 valkoista mallineuleraitaa ja 3 värillistä raitaa. Ylimpänä pitäisi olla valkoinen mallineuleraita. 

Vaihda työhön värillinen lanka ja neulo vielä 4 krs sileää neuletta. Jaa silmukat tämän jälkeen kahteen osaan 81 s ja aloita etu- ja takakappaleiden neulominen erikseen.

Jatka värillisellä langalla neulomista yhteensä 14 krs ja tee samanaikaisesti kädentien kavennukset seuraavasti:

Päätä molemmissa reunoissa joka 2 krs 1 x 4 s, 1 x 2 s ja 2 x 1 kädenteitä varten. Kavennuksien jälkeen silmukkamäärä on 65 s.

Vaihda valkoiseen lankaan ja neulo 3 krs sileää neuletta, 14 krs mallineuletta ja 3 krs sileää neuletta. Vaihda värilliseen lankaan ja neulo 14 krs sileää neuletta.
Vaihda valkoiseen lankaan ja neulo 3 krs sileää neuletta, 14 krs mallineuletta ja 3 krs sileää neuletta. 

Aloita seuraavaksi kavennukset pääntietä varten. Vaihda värilliseen lankaan.

Etukappaleen pääntie

Jätä keskimmäiset 16 s odottamaan pääntietä varten ja neulo ensin pääntien toinen puoli. Päätä pääntien reunassa joka 2 krs. 2 x 2 s ja 3 x 1 s. Kun olet neulonut yhteensä 14 krs, päätä olan 18 s. Neulo pääntien toinen puoli vastaavasti.

Takakappaleen pääntie

Neulo värillisellä langalla 4 krs sileää neuletta ja aloita sitten pääntien kavennukset. Päätä keskimmäiset 23 s (jää 21 s per puoli). Neulo ensin pääntien toinen puoli. Kavenna pääntien reunassa seuraavasti joka 2 krs. 1 x 2 s ja 1 x 1 s. Kun olet neulonut yhteensä 14 krs, päätä olan 18 s. Neulo pääntien toinen puoli vastaavasti.

Hihat

Luo 54 s värillisellä langalla. Neulo pyöröpuikoilla numero 3,5 suljettuna neuleena 1 o, 1 n joustinneuletta 14 krs (=5 cm). Laita merkki kerroksen alkuun. Vaihda tämän jälkeen työhön neulepuikot 4 ja jatka sileää neuletta värillisellä langalla vielä 14 krs (= 5 cm).

Vaihda työhön valkoinen lanka ja neulo mallineuleraita kuten etu- ja takakappaleella. Toista raitoja, kunnes työssä on 4 värillistä ja 4 valkoista raitaa.

Viimeisen valkoisen mallineuleraidan jälkeen, vaihda työhön värillinen lanka ja neulo 4 krs sileää neuletta. Tämän jälkeen päätä merkin kohdalla molemmin puolin 4 s kainaloita varten ja jatka raitojen tekemistä samalla kaventaen molemmin puolin seuraavasti:

Kavenna joka 2 krs. 1 x 3 s, 1 x 2 s, 8 x 1 s ja 2 x 2 s. Päätä kaikki loput silmukat kerralla.

Pääntien viimeistely

Viimeistele pääntie poimimalla tasaisin välein silmukoita pääntien reunasta ja neulo värillisellä langalla 1 o, 1 n joustinneuletta 6 krs (= 2 cm).


Viimeisessä kuvassa on nähtävissä lopputulos näillä ohjeilla tehtynä. Mikäli kädentien kavennukset aloittaa suoraan raitakohdan alussa eikä kolmen kerroksen jälkeen (kuten tässä ohjeessa on tehty) puseron ulkonäkö hieman muuttuu. 

Valmis neulepusero
Ei kommentteja: