sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Ohje: Vanhemmuus -sukat (yhteisneulonta), vaihe 1

Kuten aikaisemmassa blogi-kirjoituksessani mainitsin, Nuppineulasiilin blogi ottaa osaa Marttojen kampanjaan, jossa neulotaan sukat uusille äideille.

Idea on mielestäni ihana, mutta minua jäi askarruttamaan että minne uudet isät on unohdettu? Lapsen syntymä on yhtä lailla uusi ja ihmeellinen juttu sekä tulevalle äidille että tulevalle isälle.

Siksi myös sukkaohjeeni tulee sisältämään uudet sukat molemmille vanhemmille - sekä äidille että isälle. Äidille koossa 39-40 ja isälle koossa 42-43. Olen nimennyt ohjeeni "Vanhemmuus-sukiksi".

Päivitys 23.3.2019: Neuloin uudestaan naisen sukat ja tällä kertaa valitsin väripareiksi valkoisen yksivärisen langan sekä Novitan Raita-langan (väri Mausteet, 846). Ensimmäinen sukka valmis. Toinen vielä jäljellä. :)

Korjaus: Oheisissa sukissa olen lisännyt kärkeen viimeisen kuvioraidan jälkeen vielä yhden rivin yksivärisellä langalla ennen kärjen neulomista monivärisellä langalla, jotta viimeinen kuvioraita erottuu kärjestä.
Tämä on samalla ensimmäinen yhteisneulonta bloggaukseni eli tulen julkaisemaan pätkän sukkaohjetta (äidin koko) kerrallaan 24.2. - 3.3.2019 välisenä aikana. Lukijani voivat halutessaan neuloa samaan aikaan mukana.


Valitsin sukkalangaksi Novitan 7-veljestä yksiväristä vaaleanpunaista lankaa (väri 550) sekä moniväristä Oodi-lankaa (väri 876), joka on itselleni uusi tuttavuus. Sukkien langaksi käy mikä tahansa 4-säikeinen sukkalanka. Tarvitset sukkapuikot nro 3.5 (tai käsialasi mukaan).

(Suosittelen vaihtamaan vaaleanpunaisen langan esimerkiksi valkoiseen 7-veljestä lankaan, koska itse huomasin että yksivärinen vaaleanpunainen on niin lähellä Oodi-langassa olevaa vaaleanpunaista sävyä, että kirjoneulekuvio ei erotu sukassa kovin hyvin.)

Ohje: Vanhemmuus-sukat (naisen koko)

Luo 56 silmukkaa + 1 silmukka. Neulo kaikki silmukat oikein ja jaa silmukat neljälle puikolle 14 silmukkaa per puikko. Siirrä viimeisen puikon viimeinen silmukka ensimmäiselle puikolle ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka oikein yhteen. Jokaisella puikolla pitäisi olla nyt 14 silmukkaa.


Naisen sukkiin tulee nirkkoreunus, joka neulotaan seuraavasti. Laske ensimmäinen kerros mukaan ja neulo yhteensä 5 riviä oikein neuletta, jonka jälkeen tee reikäkierros siten, että *neulot 2 oikein yhteen ja teet langankierron*. Toista *.* koko kierros.Seuraavaksi jatka neulomista oikein seuraavat 6 riviä. Huomaathan, että neulo langankierto suoraan etureunastaan, jotta reikä tulee mahdollisimman isona neuleeseen.


Kun olet saanut neulottua rivit poimi aloitusreunasta jokaisen puikon kohdalta yhtä monta silmukkaa kuin puikollakin on (14 s). Etene yksi puikko kerrallaan.Kun olet saanut silmukat aloitusreunasta poimituksi, taita neule nurjat puolet vastakkain ja pujota puikko sukan suusta siten, että saat asetettua molemmat puikot vierekkäin.


Sen jälkeen jatka neulomista oikein siten, että neulot molemmilta puikoilta aina yhdet vierekkäiset silmukat oikein yhteen. Jatka silmukoiden poimimista ja neulomista yhteen kunnes olet neulonut koko kierroksen.Nirkkoreunus on nyt valmis. Jatka seuraavaksi aloittamalla neulomaan 2 oikein ja 2 nurin. Neulo näin 4 kerrosta. 

Tämän jälkeen tehdään valepalmikkokierros. *Nosta 1 silmukka neulomatta, tee langankierto ja neulo seuraava silmukka oikein. Nosta oikealla puikolla oleva nostettu silmukka langankierron ja oikein neulotun silmukan ylitse. Neulo nurjat silmukat nurin.* Toista *.* koko kierros. Neulo tämän jälkeen jälleen neljä riviä 2 o 2 n - joustinneuletta.
Neulo vielä yhden kerran valepalmikkokierros sekä yhteensä 4 kerrosta 2 o 2 n-joustinta. Tämän jälkeen sukan ensimmäinen vaihe on valmis ja lopputuloksen pitäisi näyttää tältä.Ei kommentteja: