keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Ohje: Vanhemmuus -sukat (yhteisneulonta), vaihe 4

Tänään on vuorossa sukan kantapään neulominen.

Kantapään neulominen on aikoinaan tuottanut itselleni harmaita hiuksia, mutta nykyisin sen neulominen sujuu ongelmitta erityisesti kun muistaa muutaman pääsäännön:

1. Kantalappua neuloessasi nosta molemmissa reunoissa ensimmäinen silmukka neulomatta.
2. Muista nostaa ensimmäinen silmukka neulomatta myös kantapään käännöstä tehdessäsi.
3. Poimi reunasilmukat aina sisemmästä reunasta ja neuloessasi neulo ne ristiin
4. Neulo, reunasilmukoiden poimimisen jälkeen, ensimmäinen kierros aina kokonaan oikein ja aloita vasta sitten reunasilmukoiden kaventaminen.


Kantapään kantalappu neulotaan ensimmäisen ja viimeisen puikon silmukoita edestakaisin neuloen eli tarvitset kantalappuun yhteensä 14 s + 14 s = 28 silmukkaa.

Ennen kuin aloitat kantalapun varmista, että olet neulonut ensimmäisen puikon silmukat loppuun käyttäen molempia lankoja 1 oikein yksivärisellä langalla ja 1 oikein monivärisellä langalla.

Tästä eteenpäin neulo kantalapun silmukat aina yhtä lankaa käyttäen edestakaisin ja vaihda lankaa 2 kerroksen välein.

Kantalappu:

1 krs: Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo muut silmukat nurin yksivärisellä langalla.
2 krs: *Nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo 1 oikein neulottuna*. Toista *.* koko rivi loppuun yksivärisellä langalla
3 krs: Vaihda monivärinen lanka. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo muut silmukat nurin monivärisellä langalla.
4 krs: *Nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo 1 oikein neulottuna*. Toista *.* koko rivi loppuun monivärisellä langalla.

Toista kerroksia 1-4 kunnes olet neulonut kantalappua yhteensä 14 kerrosta eli siten, että kantalapun reunaan muodostuu kahdeksan (8) reunasilmukkaa. Tämän jälkeen aloitetaan kantapään neulominen. Varmista, että viimeinen tekemäsi väriraita on tehty yksivärisellä langalla.


Värin vaihto kantalapun toisessa reunassa.

 


 

Jaa kantalapun silmukat kolmeen osaan, tarvittaessa käytä silmukkamerkkejä, jotta erotat kaventamiskohdan. Tässä sukassa olen jakanut kantalapun 28 silmukkaa seuraavasti: 9s - 10s - 9s

Mikä tarkoittaa sitä, että kantapään molemmille reunoille tulee 9 silmukkaa, jotka kavennamme neuloen pois. Kantapää muodostuu keskelle jäävistä 10 silmukasta. Jatka vahvistetun neuloksen neulomista eli oikealla puolella nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo 1 oikein. Nurjalla neulo nurin. Jatka myös silmukoiden nostamista neulomatta aina kun käännät työn, näin kantapäästä tulee siistimpi.

Laske oikeasta reunasta 19 silmukkaa ja neulo yhdeksästoista ja kahdeskymmenes silmukka takareunoistaan oikein yhteen.
Käännä työ.

A: Nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo 8 silmukkaa nurin, jonka jälkeen neulo kymmenes ja yhdestoista silmukka nurin yhteen.
Käännä työ.

B: Nosta reunassa 2 silmukkaa neulomatta ja jatka neuloen 1 oikein, 1 nostettuna vielä seitsemän silmukkaa. Neulo jälleen kymmenes silmukka takareunoistaan yhteen seuraavan reunasilmukan kanssa.
Käännä työ.

Toista vaiheita A ja B kunnes olet saanut kavennettua kaikki reunasilmukat molemmissa reunoissa. Puikolla pitäisi tässä vaiheessa olla  jäljellä keskimmäiset 10 silmukkaa.

Laske oikeasta reunasta 19 silmukkaa ja neulo yhdeksästöista ja kahdeskymmenes silmukka takareunoistaan oikein yhteen. 

Käännä työ ja nosta 1 silmukka neulomatta.

Neulo kymmenes ja yhdestoista silmukka nurin yhteen.

Kantapää muodostuu. Reunasilmukat kavennetaan kerros kerrokselta pois ja keskelle jää 10 silmukkaa.
 Valmiin kantapään pitäisi näyttää tältä ennen kantalapun reunasilmukoiden nostamista.


Poimi ensin vasemman reunan silmukat ja sen jälkeen oikean reunan silmukat. Seuraava kuva on vasemmasta reunasta ja yrittää havainnollistaa kohtaa, josta sinun tulisi aloittaa silmukoiden nostaminen, jotta sukkaan ei tulisi reikää kantapään ja jalkaterän jatkumiskohtaan.


Poimi reunasilmukoita yhteensä kahdeksan (8) molemmissa kantalapun reunoissa. Neulo yksi kierros kaikki silmukat oikein jaa samalla ensimmäisellä puikolla olevat 10 silmukkaa tasan vierekkäisten puikkojen kanssa siten, että reunasilmukat sisältävillä puikoilla on 8 silmukkaa + 5 silmukkaa = 13 silmukkaa. Muista neuloa reunasilmukat ristiin oikein.


Tämän vaiheen jälkeen olet valmis siirtymään jalkaterän neulomiseen.
Ei kommentteja: