keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Ohje: Vanhemmuus-sukat (miehen koko 42-43)

Viikonloppu vierähti pojan synttärijuhlinnassa ja sitten alkoi kiireinen arki. Vanhemmuus-sukkien naisten sukkaohje valmistui ajallaan, mutta miehen sukan ohjeistus puuttuu vielä, joten lisätään se tänne blogiin nyt myös.

Vanhemmuus-sukkien ohje (miesten koko):

Luo 60 silmukkaa + 1 silmukka. Neulo kaikki silmukat oikein ja jaa silmukat neljälle puikolle 15 silmukkaa per puikko. Siirrä viimeisen puikon viimeinen silmukka ensimmäiselle puikolle ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka oikein yhteen. Jokaisella puikolla pitäisi olla nyt 15 silmukkaa.

Tämän jälkeen tehdään valepalmikkokierros. *Nosta 1 silmukka neulomatta, tee langankierto ja neulo seuraava silmukka oikein. Nosta oikealla puikolla oleva nostettu silmukka langankierron ja oikein neulotun silmukan ylitse. Neulo nurjat silmukat nurin.* Toista *.* koko kierros. Neulo tämän jälkeen jälleen neljä riviä 2 o 2 n-joustinneuletta.

Toista valepalmikkokierros sekä 4 kerrosta 2 o 2 n-joustinta vielä kaksi kertaa.

Sukan varren kuvioraidat. Sukan varsi on molemmissa sukkamalleissa yhtä pitkä.

Tämän jälkeen sukan ensimmäinen vaihe on valmis ja lopputuloksen pitäisi näyttää tältä.Kantapää:

Kantapään kantalappu neulotaan ensimmäisen ja neljännen puikon silmukoita edestakaisin neuloen eli tarvitset kantalappuun yhteensä 15 s + 15 s = 30 silmukkaa.

Ennen kuin aloitat kantalapun varmista, että olet neulonut ensimmäisen puikon silmukat loppuun käyttäen molempia lankoja 1 oikein yksivärisellä langalla ja 1 oikein monivärisellä langalla.

Tästä eteenpäin neulo kantalapun silmukat aina yhtä lankaa käyttäen edestakaisin ja vaihda lankaa 2 kerroksen välein.

Kantalappu:

1 krs: Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo muut silmukat nurin yksivärisellä langalla.
2 krs: *Nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo 1 oikein neulottuna*. Toista *.* koko rivi loppuun yksivärisellä langalla
3 krs: Vaihda monivärinen lanka. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo muut silmukat nurin monivärisellä langalla.
4 krs: *Nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo 1 oikein neulottuna*. Toista *.* koko rivi loppuun monivärisellä langalla.

Toista kerroksia 1-4 kunnes olet neulonut kantalappua yhteensä 18 kerrosta eli siten, että kantalapun reunaan muodostuu kymmenen (10) reunasilmukkaa. Tämän jälkeen aloitetaan kantapään neulominen. Varmista, että viimeinen tekemäsi väriraita on tehty yksivärisellä langalla.

Jaa kantalapun silmukat kolmeen osaan, tarvittaessa käytä silmukkamerkkejä, jotta erotat kaventamiskohdan. Tässä sukassa olen jakanut kantalapun 30 silmukkaa seuraavasti: 10s - 10s - 10s

Mikä tarkoittaa sitä, että kantapään molemmille reunoille tulee 10 silmukkaa, jotka kavennamme neuloen pois. Kantapää muodostuu keskelle jäävistä 10 silmukasta. Jatka vahvistetun neuloksen neulomista eli oikealla puolella nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo 1 oikein. Nurjalla neulo nurin. Jatka myös silmukoiden nostamista neulomatta aina kun käännät työn, näin kantapäästä tulee siistimpi.

Laske oikeasta reunasta 19 silmukkaa ja neulo yhdeksästoista ja kahdeskymmenes silmukka takareunoistaan oikein yhteen.
Käännä työ.

A: Nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo 8 silmukkaa nurin, jonka jälkeen neulo kymmenes ja yhdestoista silmukka nurin yhteen.
Käännä työ.

B: Nosta reunassa 2 silmukkaa neulomatta ja jatka neuloen 1 oikein, 1 nostettuna vielä seitsemän silmukkaa. Neulo jälleen kymmenes silmukka takareunoistaan yhteen seuraavan reunasilmukan kanssa.
Käännä työ.

Toista vaiheita A ja B kunnes olet saanut kavennettua kaikki reunasilmukat molemmissa reunoissa. Puikolla pitäisi tässä vaiheessa olla  jäljellä keskimmäiset 10 silmukkaa.

Poimi ensin vasemman reunan silmukat ja sen jälkeen oikean reunan silmukat. Seuraava kuva on vasemmasta reunasta ja yrittää havainnollistaa kohtaa, josta sinun tulisi aloittaa silmukoiden nostaminen, jotta sukkaan ei tulisi reikää kantapään ja jalkaterän jatkumiskohtaan. 

Poimi reunasilmukoita yhteensä kymmenen (10) molemmissa kantalapun reunoissa. Neulo yksi kierros kaikki silmukat oikein jaa samalla ensimmäisellä puikolla olevat 10 silmukkaa tasan vierekkäisten puikkojen kanssa siten, että reunasilmukat sisältävillä puikoilla on 10 silmukkaa + 5 silmukkaa = 15 silmukkaa. Muista neuloa reunasilmukat ristiin oikein. Tämän vaiheen jälkeen olet valmis siirtymään jalkaterän neulomiseen.

Jalkaterän kuvioraidat:

Miehen sukan jalkaterän kuvioraita on samanlainen kuin naisen sukassa, mutta jalkaterän pituus on pidempi (50 kerrosta) ja loppuosassa kuvioraitaa on  jatkettu.

Kavenna jalkaterän kuvioraidan ensimmäisellä kerroksella silmukkamäärä siten, että kaikilla puikoilla on 14 silmukkaa. Sen jälkeen jatka jalkaterän neulomista kuvioraitakaavion mukaisesti kunnes tulet kerrokselle 49.


Kärkikavennukset:

49 krs: *Neulo 1 oikein yksivärisellä ja 1 oikein monivärisellä langalla.* Toista *.* koko kierros.

Lisäksi kavenna aina yksi silmukka eri puikoilla seuraavasti; 1 puikon lopussa neulo yhteen oikein kolmanneksi ja toiseksi viimeisin silmukka ja neulo viimeinen silmukka oikein, 2 puikon alussa neulo 1 oikein  ja seuraavat kaksi silmukkaa takareunoistaan oikein yhteen, 3 puikon lopussa neulo yhteen oikein kolmanneksi ja toiseksi viimeisin silmukka ja neulo viimeinen silmukka oikein ja 4 puikon alussa neulo 1 oikein ja seuraavat kaksi silmukkaa takareunoistaan oikein yhteen.

50 krs: Neulo kaikki silmukat oikein monivärisellä langalla.
(Tämän jälkeen jätä yksivärinen lanka kokonaan pois ja neulo sukan  kärki loppuun pelkästään moniväristä lankaa käyttäen.)

Toista kerroksia 49 ja 50 kunnes kaikilla puikoilla on jäljellä kahdeksan silmukkaa.

Kärki:

Neulo kierros 2 oikein yhteen koko kierros.
Neulo kierros kaikki silmukat oikein.
Toista tämän jälkeen näitä kahta kierrosta kunnes jokaisella puikolla on jäljellä kaksi silmukkaa. Katkaise lanka, pujota lanka läpi kaikista silmukoista, kiristä hyvin ja päättele sukka.

Ensimmäinen sukka on nyt valmis. Valmista vielä toinen sukka samalla tavoin.Ei kommentteja: